Dnia 13 stycznia 2018 r. w Muzeum Mleka odbyła się prelekcja w ramach akcji „Cała Polska piecze chleb”. Zarówno Muzeum Mleka, jak i kierownik biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Grajewie, Pan Waldemar Remfeld zadbali o to, by informacja o mającej odbyć się prelekcji dotarła do jak największej liczby mieszkańców Grajewa oraz okolicznych wsi, czy też szkół średnich. Temat spotkania był jak najbardziej godny zainteresowania, wszak dotyczył chleba, do którego my Polacy mamy szczególny szacunek.
Pomysłodawca i autor projektu "Cała Polska piecze chleb", Tadeusz Rolnik przybliżył nam w ciekawy i interesujący sposób, staropolskie gatunki pszenicy, takie jak: samopsza, płaskurka oraz orkisz. Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem mieszkańców, zarówno dorosłych jak i dzieci. Słuchacze z dużym zaciekawieniem wysłuchali opowieści o produktach Bio w rolnictwie, co zaowocowało ożywioną wymianą poglądów.
Niektórzy ludzie sądzą, że pieczenie chleba jest trudne i pracochłonne. Nic bardziej mylnego! Potrzebujemy tylko trzech składników: mąki, wody i soli. W czasie spotkania zapoznaliśmy się z procesem robienia zakwasu do chleba oraz zobaczyliśmy na własne oczy jak robi się autentyczny, staropolski chleb. I co najważniejsze, mogliśmy sami się przekonać jak przyjemnie pachnie i smakuje. Na zakończenie spotkania, wszyscy chętni wzięli zakwas do domu, aby upiec domowe pieczywo. Życzymy powodzenia i smacznego!