19 listopada 2022 r. w Centrum Tradycji Mleczarstwa – Muzeum Mleka odbył się finał konkursu kulinarnego „Mleczne pory roku”.
W bieżącym roku uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować sałatki inspirowane czterema porami roku na bazie produktów mlecznych. Konkursowe dania przykuwały uwagę profesjonalnym podaniem jak i też wyśmienicie smakowały. Uczestnicy w kilku słowach opowiedzieli też o inspiracjach, które przyczyniły się do przygotowania danego dania oraz opisali proces ich tworzenia i wykorzystane produkty.
Poziom konkursu był bardzo wysoki, a wyłonienie zwycięzców było trudnym zadaniem. Komisja konkursowa w składzie: Augustyna Wiszowata (Restauracja BALTON), Wioletta Toczyłowska (SM MLEKPOL), dr Tomasz Dudziński (Grajewskie Centrum Kultury) przy ocenie prezentowanych potraw brała pod uwagę cztery kryteria: smak i oryginalność, sposób podania oraz prezentację sałatki przez uczestników. Podczas ogłoszenia wyników jurorzy wyrazili słowa uznania wobec uczestników konkursu oraz podziękowali im za trud włożony w przygotowanie dań konkursowych.
Laureatami konkursu kulinarnego „Mleczne pory roku” zostali:
I miejsce : Weronika Salachowska
II miejsce: Dorota Kozłowska
III miejsce: Karolina Chorosz
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody. Dziękujemy uczestnikom za wzięcie udziału w naszym konkursie. Szczególne wyrazy wdzięczności kierujemy do Patronów wydarzenia: Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL w Grajewie, Restauracji Balton oraz Społem PSS w Grajewie Sp. z o.o.