23 października 2021 r. w Centrum Tradycji Mleczarstwa – Muzeum Mleka odbył się finał konkursu kulinarnego „… sposób na NALEŚNIKA” pod patronatem Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL w Grajewie. Do konkursu zgłosili się uczniowie Zespołu Szkół nr 2 im. 9. Pułku Strzelców Konnych w Grajewie oraz Zespołu Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie.
Uczestnicy przygotowali naleśniki na bazie mleka, bądź innych produktów mlecznych, które przykuwały uwagę profesjonalnym podaniem jak i też wyśmienicie smakowały. Uczestnicy w kilku słowach opowiedzieli o inspiracjach, które przyczyniły się do przygotowania konkursowych dań oraz opisali proces ich tworzenia.
Trzyosobowe jury, pod przewodnictwem pana Jakuba Kuronia, znanego i cenionego szefa kuchni, rozpoczęło degustację naleśników przygotowanych przez konkursantów. Młodzi adepci sztuki kulinarnej z wielką niecierpliwością oczekiwali na jego werdykt. Poziom konkursu był bardzo wysoki, a wyłonienie zwycięzców było trudnym zadaniem. Komisja konkursowa brała pod uwagę cztery kryteria: smak i oryginalność, sposób podania oraz prezentację konkursowego deseru przez uczestników.
Podczas ogłoszenia wyników jury wyraziło słowa uznania dla ich zaangażowania oraz trudu włożonego w wykonanie oryginalnych dań konkursowych.
Z przyjemnością przedstawiamy nazwiska laureatów konkursu kulinarnego „… sposób na NALEŚNIKA”:
I miejsce : Paulina Duzik
II miejsce: Agata Chrostowska
III miejsce: Magdalena Zemelka
Jury przyznało również wyróżnienie: Weronika Salachowska
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody. Dziękujemy uczestnikom za wzięcie udziału w naszym konkursie. Szczególne wyrazy wdzięczności kierujemy do Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL w Grajewie za upominki i produkty dla uczestników konkursu.