Prelekcja „Sekrety Miodu”

23 lutego 2019 r. Muzeum Mleka gościło pszczelarza z okolic Bargłowa Kościelnego, Pana Dominika Muczyńskiego. O miodach powiedziano chyba już wszystko, albo przynajmniej tak nam się wydaje… 

Omówione zostały różne wątki, począwszy od procesu produkcji tego cennego napoju, po jego pochodzenie, rodzaje, zastosowanie w naturalnym leczeniu, zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Poruszyliśmy również takie aspekty jak: klarowność, krystalizacja czy też temperatura przechowywania miodu. Uczestnicy spotkania mogli również poznać inne produkty pszczele, takie jak: propolis, mleczko pszczele, pierzga czy też zbierany przez pracowite pszczoły pyłek. Ponadto można było popróbować różnych rodzajów miodu, a także zakupić wybrany produkt, by uzupełnić zapasy na zimę. Nie mogło oczywiście zabraknąć dyskusji o samych pszczołach.