Przepisy laureatów konkursu kulinarnego "Mleczne wariacje"

Z wielką przyjemnością prezentujemy przepisy laureatów naszego konkursu kulinarnego "Mleczne wariacje."  Życzymy smacznego! 

I miejsce: Katarzyna Karpińska ZS w Wojewodzinie

"Galaretka z kwaśnego mleka"

Składniki:
• mleko pełne kwaśne -330g
• śmietana 12% - 50g
• cukier puder - 65g
• cukier waniliowy- 8g
• Żelatyna - 10g
• woda-50cm3

Sposób przygotowania:

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Zsiadłe mleko ze śmietaną rozbić trzepaczką na jednolitą masę, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Napęczniałą żelatynę wstawić z naczyniem do gorącej wody i upłynnić. Rozpuszczoną żelatynę wlać do mleka cienkim strumieniem, jednocześnie ubijając trzepaczką. Galaretkę wyporcjować do szklanych naczyń i wystudzić. Do zestalonego deseru dodać mus truskawkowy.

Mus truskawkowy

Składniki:
- Truskawki-250g
- Białka(2szt.)-40g
- Żelatyna-3g
- woda-50cm3
- cukier puder-50-70g
- sok z cytryny- do smaku 
- Biszkopty - do dekoracji
- Śmietanka 30%- do dekoracji

Sposób przygotowania:

Żelatynę namoczyć, rozpuścić dopełniając wrzątkiem do 50cm3. Owoce oczyścić i opłukać, zmiksować. Ubić pianę z białek i utrwalić ją pod koniec ubijania cukrem pudrem. Dodać ciepłą żelatynę oraz zmiksowane owoce, chwilę ubijać. Gęstniejący mus wyłożyć na schłodzone galaretki i oziębić w lodówce. Podawać udekorowany kleksem bitej śmietany, truskawkami, melisą. Galaretka z kwaśnego mleka i mus mogą być podawane jako samodzielne desery.

 

 

II miejsce:  Grzegorz Kuczyńskiez ZS nr 2 im. 9. Pułku Strzelców Konnych w Grajewie

"Mleko mym Bogiem a karmel nałogiem"

Składniki:
- herbatniki 150 g,
- budyń śmietankowy 1 opakowanie,
- mleko 2% 500 ml,
- banany 2 sztuki,
- śmietanka 30% 350 ml,
- cukier puder 1 łyżka,

Sos karmelowy:
- cukier 100 g,
- masło 40 g,
- śmietanka 30% 60 ml,
- szczypta soli.

Wykonanie:

1. Cukier wysypujemy równomiernie do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzamy do skarmelizowania cukru. Zajmuje to około 5-10 minut. Karmelu nie mieszamy, delikatnie potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się topił. Gdy cukier będzie dokładnie rozpuszczony i zacznie nabierać brązowego koloru dorzucamy do niego pokrojone w kawałki masło i bardzo energicznie mieszamy trzepaczką. Ściągamy z ognia i cały czas szybko mieszając dolewamy śmietankę 30%. Gotowy sos pozostawiamy do ostudzenia.

2. Herbatniki przekładamy do naczynia blendera i krótko rozdrabniamy. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego 2-3 łyżki sosu karmelowego. Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Na dno szklanek przekładamy zmielone herbatniki, sos karmelowy, 2 łyżki budyniu, zmiksowane banany z kawałkami, 1.5 łyżki ubitej śmietany. Polewamy łyżką sosu karmelowego i na koniec posypujemy zmielonymi herbatnikami. Deser przed podaniem chłodzimy w lodówce.

 

 

III miejsce: Anna Andruszkiewicz z ZS w Wojewodzinie

"Mini serniczki z coulis malinowym"

Składniki:

Spód:
• 150 g ciastek maślanych
• 75 g roztopionego masła

Masa serowa:
• 500 g zmielonego twarogu półtłustego
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
• 2 jajka

oraz:
• maliny

Coulis malinowe:

200 g malin
1-2 łyżki cukru
sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

• Składniki na masę serową wyjąć z lodówki. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

• Ciasteczka drobno pokruszyć, wsypać do miski i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.

• Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i budyń, zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Dodać jajka i ponownie zmiksować do połączenia się składników.

• Masę wyłożyć na spód z ciasteczek. Na wierzchu położyć maliny. Ciasteczkami posypać po wierzchu.

• Wstawić do piekarnika i piec przez 30 - 35 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika.

• Maliny zagotować z cukrem i odrobiną soku z cytryny. Gotować na małym ogniu aż płyn zmniejszy swoją objętość i wyraźnie się zagęści. Przetrzeć przez sito aby uzyskać gładką konsystencję ( bez pestek)

• Mini serniczki podawać na talerzykach deserowych udekorowanych malinami, sosem malinowym, melisą.